Populära Omega debuterar ny ädelmetall bronslegering

En av mina favoritsaker med Omega är att märket alltid pysslar. Vrider alltid på rattarna, experimenterar alltid. Ibland i jakten på att producera mer hållbara produkter, ibland känns det som att mixtra bara för att mixtra. Men eftersom uppdateringar ofta görs i övergången från generation till generation görs de också sällan utan värde eller åtminstone med slutkonsumenten i åtanke.
Resultatet är en bärnstensfärgad 9-karats guldklocka som använder mindre än hälften av mängden massivt guld av den jämförbara 18-karats Seamaster 300. Som ett resultat är den falska klockan bara något tyngre i förhållande till sin stålmotsvarighet, och definitivt saknar den där mycket taktila ”oh wow”-faktorn som traditionella dykare i massivt guld framkallar på handleden. I en särskilt smart twist ramar brons-guldfodralet in en brun urtavla som är subtilt föråldrad med CuSn8, en mer traditionell bronslegering som används i många dykklockor – bara inte den här.
Omega har klokt nog behållit den visuella identiteten hos 2014 års Seamaster 300 – trots allt är detta märkets första riktigt moderna hyllning till dess enskilt viktigaste dykriktmärke, som lanserades 1957. Som ett resultat har några av modellens koder naturligtvis varit behålls – sandwich-urtavlan, de raka klackarna, ”wide arrow”-luren och det platta armbandet.
Den kanske största visuella uppdateringen av repliken av Rolex-klockan, och skillnaden från originalmaterialet, är den tunnare ramprofilen – en justering som är ihopkopplad med en minskning av urtavlans text som kraftigt ökar den totala urtavlans öppning. Och på de två versionerna av rostfritt stål är själva ramen inte längre flytande metall, utan mycket reptålig anodiserad aluminium – inte olikt vad vi såg i sjöhästen ”No Time to Die” i slutet av 2019. Varianten i brons-guld får en mörk keramisk raminsats. Slutligen, och utan tvekan viktigast, är ändlänkarna på klackarna och armbandet också tillbaka på ritbordet.
Det är känt att det är ett lite tjockare urverk när det kommer till att dyka upp i några av repliken Omegas större moderna klockor kopior, men personligen föredrar jag 8900-serien framför 8800-seriens urverk på grund av den extra lite kraftreserv och den tidigare nämnda snabba miljö.