De två är definitivt inte samma sak

I det ögonblick som en helt ny klocka köps och lämnar butiken blir den tekniskt begagnad. Det kan fortfarande ha taggen på den och aldrig lämnat lådan, men eftersom den har sålts genom den ursprungliga återförsäljaren är den tekniskt sett en begagnad klocka och kommer att märkas som sådan.
Dessutom kan ”vintage” inte användas för att beskriva någon klocka som har funnits i flera år. Åtminstone i de flesta samlarnas tankar finns det väldigt få massproducerade digitala vintage-modeller eller billiga kvartsdrivna modeller som verkligen kan kallas ”vintage”. När entusiaster använder termen ”vintage”, talar de om en klocka som har en plats i historien om respektive varumärke och ofta är ett exempel på överlägset hantverk och teknisk skicklighet.
Anledningar att köpa en vintage klocka
Nästa fråga som ofta ställs av dem som är nya på klockor är: Varför köpa en vintage klocka? Varför inte köpa en helt ny modell, en som fortfarande är blank och omärkt, med all den senaste teknologin och materialutvecklingen?
Det är en rättvis fråga. Även i en bransch som är genomsyrad av tradition som mekanisk klocktillverkning är hastigheten på framsteg och improvisation fortfarande konstant. En bit med de allra senaste framstegen kan mycket väl behålla färgen på ratten och ramen längre, vara mer motståndskraftig mot repor och skrapor och hålla rätt tid än en som producerades för 30 eller 40 år sedan – men det saknar snarare poängen.
Att bära en vintageklocka är ett uttryck för specialfunktion. Det faktum att inte bara vem som helst kan gå in i en butik och plocka upp en ger dem en inneboende individualitet – var och en, på grund av dess åldrande, repor och skrapor, är något unik. Missfärgningen är en symbol för att den har levt ett liv, att den har sin egen historia – något som en ny modell saknar. Det visar respekt för arv och en förståelse för det konstnärskap som ingår i var och en, från en tid då kvalitet och tillförlitlighet var av största vikt.
Även på praktisk nivå finns det mycket att rekommendera att gå vintage. En klocka som har blivit välskött kommer fortfarande att vara kraftigt nog för vardagligt slitage och användning, samt ha en enormt imponerande tidtagningsförmåga. De kan inte vara svåra att hitta. Det finns skrämmande väntelistor hos återförsäljare för många av de senaste Rolex klockor kopior i rostfritt stål som Ceramic Daytona och GMT-Master II Pepsi, tillsammans med väntelistor för många andra icke-Rolex-modeller, till exempel Patek Nautilus 5711. Men vintage replika klockor sitter och väntar på dig, snarare än tvärtom.
Och även om vi inte rekommenderar det som en finansiell strategi, är det ingen tvekan om att vissa årgångar gör det särskilt bra när det ges tid. En ny klocka (i de flesta fall), som alla lyxvaror, kan avskrivas när den köpts. Värdet av antika modeller kommer sannolikt att öka med tiden.